Gyakran feltett kérdések a légzsákos kabátról:

Hogyan működik a motorosok, lovasok légzsákos kabátja, mellénye?

A kabát részét képező légzsákrendszerhez egy aktiváló zsinór és sűrített gázzal töltött patron tartozik. Motorra üléskor (lóra szálláskor) hozzá csatoljuk magunkat a flexibilis zsinórral a motor testéhez (nyereghez). A zsinór másik vége a ruhában levő CO2 gázzal töltött patron nyitószerkezetéhez kapcsolódik. Eséskor, ütközésnél a motortól (lótól) eltávolodó személy teste megrántja a rögzítő kábelt, így a légzsákrendszer 1-3 tizedmásodperc alatt automatikusan felfújódik. Az ilyen dzseki (kabát, mellény) hatékonyan védi a felsőtest életfontosságú szerveit, mert a testet ért ütődéseket nagymértékben csillapítja. Természetesen leszálláskor a becsatolt zsinórt ki kell akasztani.

Ki találta fel a légzsákos kabátot?

A motorosok (lovasok) légzsákos kabátja (dzsekije, mellénye) egy régóta meglevő magyar találmány, feltalálója: Straub Tamás. A hivatalos bejelentés 1976-ban, közzététel (nyilvánosságra hozatal) 1977-ben volt. A találmány eredeti dokumentumait itt megnézheti. Hivatalos másolat bármikor kérhető a Magyar Szabadalmi Hivataltól.

Korábban arról hallhattunk, hogy a légzsákos kabát távol-keletről származik. Valójában ki a feltaláló?

Az 1976-ban Straub Tamás által a Magyar Találmányi Hivatalhoz benyújtott találmányi bejelentésből és leírásból egyértelműen megállapítható, hogy a ma már széles körben gyártott és használt légzsákos kabát ezen jellemzők alapján működik. Ezért a több, mint két évtizeddel később "találmányként" bejelentett és szabadalmat nyert megoldás, amit egy bizonyos K. T. úrhoz kötnek, lényegében egy plágium, találmány eltulajdonítása. Nagyot hibázott a Japán Találmányi Hivatal, majd később több ország szabadalmi hivatala is, amikor megfelelő mélységű, alapos újdonságkutatás (prior art search) nélkül fogadták el találmányként a nevezett japán úr bejelentését.

Légzsákos kabát: Régen (vázlatrajz 1976) és most (Dainese)

A test mely részeinek védelmére alkalmas a légzsákos kabát?

Kialakításától függően általában a felsőtest életfontosságú szerveit, így a gerincet, nyakat, bordákat, kulcscsontot, tarkót, a farokcsontot, a medencét stb. védi a légzsák, ezen kívül a hagyományos (pl.: könyök, váll) protektorok is általában elhelyezhetők a kabátban.

Nem zavaró az aktiváló zsinór lovaglás/motorozás közben?

A zsinór úgy csatlakozik a nyereghez/motorhoz, hogy az nem zavarja a lovas ill. motoros szokásos mozgását.

Mi történik akkor, ha leszállás előtt elfelejtem kioldani az aktiváló zsinórt?

A légzsák akkor lép működésbe, ha a zsinórt 30-40 kg-nál nagyobb erő feszíti (rántja meg), ezért nem lesz gyakori, hogy nem kívánt módon aktiválódjon a rendszer. A kioldó zsinór ki- és bekapcsolása egy idő után megszokottá válik, mint a biztonsági öv a gépkocsiban.

Nekem kell aktiválnom a légzsákot?

A légzsák az aktiváló zsinór segítségével magától kapcsol be, ha a motoros/lovas kivetődik a nyeregből.

Aktiválódás után hogyan jut ki a levegő a kabátból?

Aktiválódás után egy rövid ideig a kabát felfújódva marad. Egy szelep gondoskodik arról, hogy - biztonsági okokból - meghatározott idő alatt a levegő eltávozzon a ruházatból. Ezt a folyamatot préseléssel elősegíthetjük.

Újratölthetőek a patronok?

A CO2 patron egyszer használatos eszköz, ezért aktiválódás után cserélni kell.

Aktiválódás után használható újra a légzsákos kabát?

Természetesen a légzsákos kabát többszöri felfújódást is kibír, ami azt jelenti, hogy - esésből eredő aktiválódás után - egy alapos biztonsági ellenőrzés és csupán egy másik CO2 patron szükséges az újbóli használathoz. A patron ára csekély (10-15 EUR), cseréje egyszerűen, 2-3 perc alatt elvégezhető.

Mennyi a súlya egy légzsákos kabátnak?

Kialakítástól és tipustól függően a komplett dzseki súlya 1,0 kg - 2,5 kg között van.

Hordhatok-e a légzsákos dzsekim fölött más ruházatot vagy hátizsákot?

A légzsákos kabátot nem arra tervezték, - ezért nem is ajánlható - hogy együtt hordjuk vagy összekapcsoljuk bármi mással. A kabát felett viselt hátizsák miatt a légzsák nem tudna megfelelő módon működésbe lépni. Egy könnyű, laza ruházat (pl.: esőkabát, láthatósági mellény) használható akkor, ha az nem akadályozza a légzsákrendszert funkciójában.

A légzsákos textil dzseki/mellény mosható?

Általában igen, de mosás előtt a légzsák-rendszert ki kell venni.


Straub Tamás, a légzsákos kabát feltalálója

A portálon található minden információ bárki által szabadon felhasználható, de szükséges a forrást megjelölni. - www.airbagjacket.eu
All of information on this site used freely, but the source citation is needed. Ajánlott minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768